Sic transit gloria mundi

My name is Ozymandias, king of kings: Look on my works, ye Mighty, and despair! Percy Bysshe Shelley

12 Ocak 2011 Çarşamba

Ballon d'Or ve Xaviesta

Dünyada yılın en iyi oyuncusu ödülleri olan Ballon d'Or ve FIFA World Player of The Year 2010 yılı itibariyle birleştirildi ve artık tek bir ödül Ballon d'Or adıyla tek bir kişiye veriliyor. Bu sene bu ödülü, geçen sene olduğu gibi Lionel Messi kazandı. 2009 yılında, sezonu 6 kupa ile kapatan Barcelona'nın süper yıldızı ödülü sonuna kadar hak etmişti. Fakat bu sene ödülün Messi'ye verilmesi bazı tartışmaları beraberinde getirdi. En azından ben ödülün Messi'ye verilmesini sonuna kadar tartışırım.

Dünyada yılın oyuncusu ödülü dünyanın en iyi oyuncusu ödülü değildir. İlgili yılın en iyi performans göstermiş oyuncusuna verilen ödüldür. Eğer öyle olmasaydı, dünyanın en iyi oyuncusu sayılmayan bir futbolcunun bu ödülü alması imkansız olurdu ki bu durum pek de adil olmazdı. Bu seneki seçim de pek adil olmamıştır, zira yılın en iyi performansını kesinlikle Messi göstermemiştir. Bunun yanı sıra son yıllarda dünya kupasının düzenlendiği senelerde ödül biraz da haklı olarak dünya kupasını kazanan takımın en önemli oyuncusuna verilmekteydi. Mesela 1998 yılında Zinedine Zidane, 2002 yılında gerçek Ronaldo, 2006 yılında Fabio Cannavaro bu ödüle layık görülürken, 2010 yılında ödül dünya şampiyonu bir İspanyol yerine İspanya şampiyonu Barcelona'nın en çok gol atan oyuncusu olan Lionel Messi'ye verilmiştir. Aynı Barcelona'da 2010'da dünya şampiyonu olan yaklaşık 10 oyuncu varken ödül Arjantinli Messi'nin olmuştur. Barcelona ve İspanya takımlarının en önemli parçaları olan Xavi ve İniesta ise 2. ve 3. sırayı almak durumunda kalmıştır.
Xavi'nin ve İniesta'nın hakkı yenmiştir. Hakkı yenen bir de Wesley Sneijder ismi var ki o konuya değinmek istemiyorum. Xavi ile İniesta hem Barcelona'da hem de İspanya milli takımında ayrılmaz bir bütündürler. İkisi o kadar bütündürler ki onların adı Xaviesta'dır. O kadar bütündürler ki biri ödülü alsa öbürüne ayıp olacaktır. Aslında ikisinden birine karar vermek zorunda olunmasından dolayı birbirlerinin oylarını bölmüşlerdir ve ödül Messi'ye gitmiştir. Xavi yine bir Barcelonalı asilliği göstererek mütevazi bir şekilde Messi'nin ödülü hak ettiğini söylemiştir ama işin aslı malesef öyle değildir. Ödülün gerçek sahibi Xaviesta'dır. Hiç olmadı, ödülün sahibi Xavi veya Iniesta'dır. Fakat hayat her zaman iyileri ödüllendirmemektedir.

Xavi ve Iniesta'nın oylarının bölünmesinin yanı sıra, 136 ülkenin teknik direktörleri ve takım kaptanlarının oylarıyla seçilen Altın Top sahibinin Messi olmasının nedeninin iyi anlaşılması için Emre Belözoğlu gibi milli takım kaptanlarının olduğu gerçeği akıllardan çıkarılmamalıdır.

Son olarak FIFA Puskas yılın en güzel golü ödülünü Türkiye formasıyla Kazakistan'a attığı müthiş golle kazanan Hamit Altıntop'a da tebriklerimi iletmeyi bir borç bilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder